Med Rockets handel, fortsätter Suns på Marquese Chriss återståen

På natten av 2016 NBA-utkastet tog Phoenix Suns fyra separata risker och stämde som standard till en Houston Rockets basketlinne nba.
 
De valde Dragan Bender fjärde övergripande, en rå, unik kroatisk stor som skulle behöva tid för att räkna ut sin offensiva kompetensuppsättning och utveckla en pålitlig tröja.
 
De handlade upp till nr 8 i utkastet och plockade Marquese Chriss, utkastets rawest prospekt som var tvungen att förbättra sin basket IQ och paketera sin tantalizing atleticism till någon typ av identitet.
 
Genom att välja två high-upside-spelare hade solarna redan dessa två risker. De andra två lagdes på genom att flytta två första omgångar och Bogdan Bogdanovic för Chriss och vid valet av både honom och Bender spelade de på chansen att de kunde få högt värde från duoen trots att de spelade samma position. Huruvida den långsiktiga planen var de två som började tillsammans eller byta in och ut vid makten framåt, misslyckades planen utan tvekan.
 
Det var låst in när generalchef Ryan McDonough behandlade Chriss och Brandon Knight till Houston Rockets för Ryan Anderson och De'Anthony Melton den 30 augusti.
 
Avvägningen i värde är den mest fascinerande aspekten av affären som är omöjlig att bedöma ur ett yttre perspektiv. Behövde Houstons chef Daryl Morey Chriss som tillägg? Eller var det tvärtom, med Suns föredrar Melton till Chriss?
 
Den första och mer uppenbara läsningen är Phoenix ville helt enkelt gå vidare från Knight och Chriss.
 
Genom två säsonger gav Chriss lite uppmuntran att han var på väg mot att bli en positiv spelare på domstolen, än mindre värt en topp 10 val.
 
Han i genomsnitt 7,7 poäng och 5,5 returer per spel genom sina två Phoenix säsonger, misslyckas med att skilja sig från Bender eller någon annan stor på roster.
 
På toppen av hans utveckling på rättersidan med steniga vändningar hade Chriss lite röda flaggor som dyker upp, särskilt förra säsongen.
 
Han kom upp i form vid sitt andra år av Summer League och det påtagligt påverkat hur han spelade i början av säsongen. Han hade uppenbarligen en verbal konfrontation med en styrka som ledde till en upphängning.
 
När han spelade tog det inte en kroppsspråksexpert för att se när han låter sina känslor få det bästa av honom, och de frustrationer var tydliga när han slutade med 20 technicals under sina två årstider.
 
Han medgav också att han behövde fokusera mer på sin egen mentala hälsa mot azcentralens Scott Bordow efter All Star-rasten förra säsongen, en modig sak att tala om offentligt med en mediemedlem men också en indikation på var hans huvud var mer än halvvägs genom sin andra NBA-säsong.
 
För att uttrycka det helt enkelt, det finns många framsteg basketlinne kvar för att göra Chriss till en bra NBA-basketspelare, och solarna sade "nej tack" för att försöka göra det.
 
Men med det sagt har raketerna och huvudtränaren Mike D'Antoni fortfarande gott om att jobba med i Chriss. Trots allt blev han nyligen 21 år gammal i juli, kommer alltid att bli ett projekt och Houston är en mycket bättre situation.
 
Om det var ett spel för att visa sin talang, var det hans bästa karriär, ett spelvinnande avslag på Atlanta Hawks-vingen Taurean Prince i januari.
 
Fokusera på var Chriss är så snart han inser att han är ute av position och hur mycket mark han gör på så kort tid.