James Harden på MVP, back-3 och hantverket

CHARLOTTE, N.C. - James Harden var inte intresserad av MVP-debatter. Han sa att hans poängspår var bara mer än att göra vad som var nödvändigt för att hjälpa de shorthanded Rockets-vinnarna. Trots att han ledde NBA för en andra på varandra följande säsong, driver Harden inte poängen mot honom.
 
Därefter tog föremålet för hans drag, steg-back 3-pekaren som har tagit honom för att poängera extremiteter och en 31-spelsträcka med minst 30 poäng. Han ansåg inte bara det arbete som krävdes för att behärska sin back-3-pekare och de mål som motiverade den, men betraktade även sin plats i ligahistoria med Michael Jordans, Kareem Abdul-Jabbars och Allen Iversons underskrift.
 
"Jag tittar på back-backen eller hur jag gör back-backen som MJ fadeaway eller skyhook eller ens när AI tog mördaren crossover och folk sa," Åh, han bär, "säger Harden. "De visste inte vad de såg. "Åh, han palmerar bollen." Nu är korsningen en vanlig sak. Förhoppningsvis är det rörelse jag gör, back-backen och det sätt jag skapar utrymme på förr i tiden just nu.
 
"Kanske när jag är färdig att spela basket, kommer det att bli mer känt i ligan. Du måste ha kompetensen att göra det. Dessa unga barn lär de mycket snabbt. De är på Instagram. De tittar på basket. Det blir ett normalt drag mycket snart. "
 
Harden hade utvecklat flytten som har producerat 156 steg-tillbaka 3-pekare - tre gånger så många som Luka Doncic har gjort som sin näst vanligaste utövare - i många år. Men han sa att att ta det till nästa nivå har kommit från den oändliga sökningen efter en kant.
 
"Jag försöker saker i gymmet," sa Harden. "Precis som en konstnär i studion, bara försöker saker. Jag älskar farkosten. Jag älskar att jobba på min hantverk. Det är ett drag ... att kunna skapa separering. Du måste komma tillbaka med något annat varje år eller du kommer att bli som alla andra.
 
"Du måste bli bättre. Du måste vara mer fokuserad på vad dina mål är. Jag har alltid de högsta förväntningarna för mig själv och jag känner mig som om jag inte når den eller går till där jag vill gå, är jag ett misslyckande. Jag försöker varje dag inte vara i det där laget. Jag vill vara i elitkategori. När jag förstått den här tanken varje dag driver min arbetsetik sig själv. "
 
Harden har i genomsnitt 36,6 poäng per spel, produktion som skulle ranka sjunde i ligahistoria om den är full säsong. Hans poäng per innehav är den mest i NBA, eftersom dessa register har hållits påbörjat med 1973-74 säsongen. Men hans scoring överskott har varit mer än en funktion av vad som behövs.